Siivousapua Taksvärkistä

Minulla oli ilo saada siivousavuksi 2 reipasta taksvärkkiläistä. Vaikka siivoukset hoituvat hyvin itseltäkin onhan se porukalla paljon mukavampaa ja nopeampaa.

Aamu aloitettiin aamukahvipöydästä ja työlistan suunnittelulla...


Ja monta muutakin hommaa ehdittiin tekemään, mitä listassa ei lukenut.
On se vaan mukava katsoa, kun on tuollaisia reippaita nuoria! ♥
Ja niinkuin he itsekin sanoivat, että vieraalla on mukavampaa tehdä hommia kuin kotona. Muistaahan sen itsekin... eipä ne kotona ne siivoukset aina olleet niin mieluisia, mutta kaverin kotona kyllä hommat luisti liukkaasti.

Kun toinen imuroi ja jynssäsi keittiötä, toisen kanssa laitettiin eteinen kuntoon. Tämä on ollut oikein kauhistus ja olen itsekin ihmetellyt, miten ihmeessä olen päästänyt tämän "paraatihuoneen" sellaiseen kuntoon. Kaappi oli niin täynnä, ettei vieraiden takkeja voinut sinne ajatellakaan... joku oli nääs unohtanut keväällä laittaa talvitamineet pois ja nyt kesä- ja talvikamppeita oli sekaisin... no,kohtahan niitäkin taas tarvitaan, mutta ei vielä.Penkin alla olevat kenkälaatikot oli myös survottu kalosseja ja patinoita täyteen... oli jos minkäkinlaista popoa. Yhdet lähti roskiin, 3 kierrätykseen, talvikengät kaappien päälle laatikkoon, kesäkengät talteen ja välimallin kengät laatikkoon. :)


Sen vain tulin huomanneeksi, että meidän taloudessa on villasukkia (uusia ja pidettyjä) todella suuren perheen verran. No, täytyy olla niistä onnellinen. 
Joskus tulee päivä kun toinenkin sukan kutoja lopettaa kutomisen.
Oletteko koskaan miettineet, miltä kotinne näyttäisi toisen ihmisen sisustamana?
Niin, sängyn voi tosiaan pedata näinkin. ♥


Mutta, ettepä usko mitä minä tein koko siivouksen ajan? 
Jouduin olemaan ulkona... toki kyllä siitä tykkäsin ja olihan siellä mulla murot ja puhdistettu hyyssi... mutta, kun mun ois tehny jo niin mieli päivänokosille.

Sitten kun mää tulin sisälle, niin irrottelin vähän ja kiihdytin mm. vasta laitetun lakanan kautta saunaan ja sieltä keittiöön juomaan (juon muuten suoraan hanasta). Sitten äitee etsi mua ja mää olin ihan hiljaa vessassa. En mää siellä kyllä yleensä ole, mutta tänään vähän jekutin. 
Äitee meinas saaha laakin, kun kurkkas vessaan ja nökötin lattialla. Sieltä mää ampaisin olohuoneeseen ja omaan kamariin nukkumaan.
Ja sitä paitsi nahkatakki oli laitettu justiin mun nukkumapaikalle... 
Siinähän oli sitten hyvä pötkötellä ja nähdä unia.


Mitäs te ootte puuhanneet?
Ja oliko teillä tänään taksvärkkiläisiä?

Siivouksen tehneille maksettiin 10e/hlö ja palkkio meni hyvään tarkoitukseen 
eli Sotiemme Veteraaneille.Tiesitkö muuten, että taksvärkki oli alun perin vuokratilallisen päivätyövelvollisuus. Vuokratilallisia olivat torpparit ja mäkitupalaiset. Vuokralaisen oli työskenneltävä isäntänsä talossa tietty määrä päiviä viikossa tai tarjottava työmies, jos vuokra oli sovittu suoritettavaksi osin tai kokonaan päivätyönä. (Lähde Wikipedia)

Netistä aihetta tutkittuani löysin myös tietoa, että Taksvärkkipäivää vietetään Suomessa eri aikoina. Aiheesta löytyi myös kirvoittavia mielipidekirjoituksia ja niissä mietittiin sen hyödyllisyyttä koulutyön ja opiskelun kannalta. Asiassa on aina kaksi puolta, riippuen miltä kantilta asiaa katsoo.

Itse kannatan tällaisia päiviä, koska ne tuovat piristystä nuorten päiviin. Tokikaan kaikki nuoret eivät osallistu taksvärkkiin vaan ovat koulussa sen päivän opiskellen. Jotkut nuoret saattavat saada 10e tekemättä mitään, mutta suurin osa varmasti taksvärkkiin osallistuvista tekee hyödyllistä työtä kotona tai sitten jossain vieraammalla.
Kirvoittavassa mielipiteessä mainittiin sen haitallisuus opiskeluun ja myös TET-päivät. Niin, mielestäni tänä päivänä kuitenkin jokaista nuorta on kannustettava työntekoon (opiskelua vähättelemättä). Se on vain tosiasia, että työtä tekemällä itselle tai toiselle oppii arvostamaan erilaisia asioita elämässä ja huomaa, ettei kaikki tule kuin "Manulle illallinen."
Tällaisissa pienissä työpäivissä nuori oppii myös kantamaan vastuuta, itsenäisyyttä ja toisen ihmisen kunnioitusta. Asiaa voi myös ajatella käänteisesti. Nuoresta voi ilmetä sellaisia asioita, jotka eivät tule esille koulussa ollessa. Joillekin käytännön kautta oppiminen voi olla juurikin paras tapa oppia asioita.

Ja se mitä tulee hyväntekeväisyyteen...
Minäkään en halua laittaa ropoani ihan mihin tahansa yhdistykseen, mutta yleisimmin tarkoitusperät taksvärkistä menevät varmastikin oikeaan paikkaan. Niinkuin tänäkin vuonna, ainakin nämä meidän yläkoululaisten tuotot. Ja yhdistyksistä puheen ollen, voihan olla että jonain päivänä juuri sinäkin tarvitset apua tai vertaistukea juuri joltain avustamaltasi yhdistykseltä.

Ollaan siis avarakatseisia ja lojaaleja, arvostetaan näitä meidän ihan kaikkia nuoria. Niitäkin, jotka ovat siellä omassa huoneessaan pelikoneen äärellä. Hekin ovat hyviä jossain. ♥

Näihin sanoihin ja näihin tunnelmiin...

MUKAVAA PERJANTAITA JA 

♥ ISO KIITOS TYTÖT! ♥
Kommentit

  1. Ihania kuvia! Onpa teillä ollut reippaita taksvärkkiläisiä, taisivat olla tyttöjä, kun noin paljon hommia ehditte tehä :) Täällä oli kans eilen taksvärkkipäivä, paitsi meidän taksvärkkiläinen oli flunssassa. Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  2. Tuo taksvärkkipäivä on kiva päivä meillä lapset joko kotona puuhailleet tai olleet työpaikalla, täällä ei vielä tuota päivää olekaan järjestetty hmm... mukavaa viikonloppua ❤️

    VastaaPoista
  3. Ottaisin heti taksvärkkiin nuoria, jos olis tarjolla! Tuo on niin hyvä tapa harjoitella tavallisten kotihommien tekoa. Molemmille osapuolille jää hyvä mieli:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kirjoitit! Ajatukset lämmittävät sydäntäni!

Suositut tekstit