Mitä kesälomalla voi tehdä, jos ei ole rahaa?

Laitanpa tällaisen päivän polttavan kysymyksen tänne.
Hirmu moni tuntuu puhuvan laajoista kesälomasuunnitelmista, kesälomareissuista jopa ulkomaille, huvipuistoon, mökkeilemään...

Mitä jos perheellä tai sinulla ei olekaan rahaa tällaisiin lomailuihin?
Miten aiotte kesäloman viettää?

Itse olen töissä lähes koko kesän, olen loppukesästä yhden viikon lomalla. Laitamme pihaa, mitä varaa on ja siinä sivussa nautimme kesästä.

Tänä kesänä reissut saavat nyt jäädä (usein olen haaveillut reissua sukulaisten luokse Ruotsiin), mutta ainahan sitä on jotain rahanmenoa, kun on tätä maata ja manttaalia...

MUTTA...
en valita, koska:
-Voin nauttia kesästä tässä omalla pihalla, eikä tarvitse stressata kuka kävisi loman aikana kastelemassa kukkapenkkejä, kun sellaisia ei vielä ole.
-Voin käydä uimassa läheisessä rannassa milloin haluan.
-Voin ajaa polkupyörällä näitä meidän lukuisia järviä ympäri ja nauttia kauniista maisemista.
-Voin kurvata ystäville kylään, harmi tosin osa asuu muualla...
-Voin kutsua ystäviä pihatalkoisiin ja hommat luistavat nopeammin.

-Olen ajatellut käydä paikallisessa kesäteatterissa heinäkuussa ja jos mahdollista myös naapuripaikkakunnilla...
-Ajan pyörällä työmatkat (7km/suunta) aina kun mahdollista.
-Nautin olostani, kesästä ja ympärillä olevista ihmisistä.

Ja toivoisinkin, että ihmiset eivät asettaisi itselleen hirveän suuria tavoitteita lomalle:
- Tavallisesta arjestakin voi olla lomalla, vaikka omalla terassilla.
-Lomaa voi ottaa päivässä vaikka parin tunnin pätkissä.
-Olen ajatellut "lomailla" omalla pienellä paikkakunnallamme ja etsiä tänä kesänä täältä sellaista, mitä en ole aikaisemmin välttämättä hoksannut...
-Olen ajatellut viedä siskon lapset kotiseutumuseoon ( ei maksa mitään).

Ja kyllä sitä löytyy vaikka kuinka paljon kivaa puuhaa, kun vain vähän mietiskelee ja tosiaankin monenlaista hommaa voi tehdä ilman rahaa. :)

Vai mitä sinä tuumaat?

-Anne-

Kommentit

 1. Näin on! Aurinko on ilmaista (toivottavasti sitä piisaa), pyöräily on ilmaista, voi hakea kirjastosta ilmaiseksi kasan kirjoja ja maata viltillä lukemassa. Voi kutsua ystäviä kylään nyyttärimeiningillä, kustannukset tulee jaettua. Puutarhanhoito on ilmaista ja samalla näkee kättensä työn ku rikkaruohot lähtee. Kyllähän aina rahanmenolle vaihtoehtoja löytyy. Eikä aina tarvi tehdä mitään, on hienoo vaan olla ja nauttia kesästä ja kiireettömyydestä.

  VastaaPoista
 2. Kyllä näin on Mehtäemäntä ja Mervi! :) Nuo kirjat tosiaan unohdin. :)

  Minä olen ollut rakennuskesää lukuunottamatta melkein aina kesätkin töissä ja silti tuntuu, että yhtään sen enempää rahaa ei jää käteen, vaikka kuinka laskelmoi. Kaikki kustannuksetkin yleisesti ovat nousseet vuosien aikana ja "ulkopuolelle" menee rahaa yllättävän paljon, ihan pakollisiin kuluihin.
  Joskus olen miettinyt, että olisihan se hienoa asua jossain kaupunkiasunnossa vuokralla, missä ei olisi pihan laittoa tai muutakaan. Ei välttämättä tarvitsisi autoakaan, jäisikö sitä enemmän rahaa matkusteluun, shoppailuun tai muuhun huvitteluun... jaa'a enpä osaa sanoa. :)

  VastaaPoista
 3. Ihanat ovat sinun kesäloma suunnitelmasi...aina ei tarvitse käyttää rahaa...luulempa, että parempi kseä on sinulla, kuin monella muulla...:)

  VastaaPoista
 4. Sanoit juuri asian ytimen! :) Minäkään en kaipaa tänä kesänä kuin oleskelua omassa kodissa. Lapset tietenkin haluavat ainokaisella lomaviikollani sinne ja tänne mutta tässä kohta saatan olla itsekäs. Mies ja pojat taitavat lähteä käymään "miesten" reissun Jäämeren rannassa, tänä kesänä se jää minulta väliin. Mutta ei haittaa. Nautitaan ja huomataan nämä pienetkin ihanat ja yksinkertaiset asiat ympärillämme! :)

  VastaaPoista
 5. Ihan puhuit kun minun ajatuksia...ei meillä ole varaa matkustella, eikä ole passejakaan mutta juuri näin miksi mennä merta edemmäs kalaan kun voi nauttia kesästä muutenkin, kyllä joskus on tullut ajatuksia siitä et Tallinnassa olisi kivaa käydä mutta kalliiksi se tulee kuitenkin..joten ollaan takapihalla..nautitaan kesästä täysillä, juodaan kahvit ulkona, teen pihajutskia ja pyöräilen minäkin kotimaastossa, sitten me ajellaan maaseudulla ja fiilistellään ihania taloja, niiden pihoja, aittoja, vihreyttä, ehkä poiketaan Immilän myllyn kahviossa ja nautitaan kupposet kahvia pullan kera..katsellaan kosken pauhua..No miehellä on soutuvene joten järvellä voi soudella ihan kaikessa rauhassa sekin on ilmaista samalla voi vaikka onkia pikkukaloja..ja sinne eväät, kukallisen ihanan liinan päälle aseteltuna, niin sehän parasta kesää jos mikä..
  Metsissä tykkään kävellä ja tuoksutella ihanaa luontoa ja ottaa muutama kukkakimppu samalla ilmaiseksi mukaan..Minä en ole koskaan ollutkaan matkustelija tyyppiä, haluan olla kotona..yritettiin kerran vuokrata yksi mieheni liiton mökki..juu mentiin asenteella et täällä ollaan koko viikko..no seuraavana päivänä lähdettiin jo kotiin tosin se mökki oli kauhean likainen ja epäsiisti, saatiin vuokramaksu takaisin...mutta ei se ollut meijän juttu ollenkaan..(siskoni mökille kyllä saadaan mennä mutta ei ole vielä varaa lähteä)
  Niin ja uiminen ei maksa mitään..saunominen, vihtominen, kesätuuli..ja se iloinen mieli ei maksa mitään kaikki on ilmaista..Kun on vähään tyytyväinen se ei liikoja maksa..meillä on kovin pieni budjetti niin nautitaan niistä asioista mitä sillä budjetilla voi tehdä :)
  ihana postaus tämä herätti näin kauhiasti minulta asiaa tänne :)

  VastaaPoista
 6. Aivan ihania kommentteja teillä!
  Minä kävin eilen heittämässä talviturkin ja voi mahtava, mikä tunne siitä tuli kun järvenselkää katsoin! Pieniä ahvenen poikasia uiskenteli kymmenittäin ihan rannassa.

  Joskus tuntuu, että tuskastuu tähän oloonsa, kituuttamiseen ja siihen, kun toiset puhuvat lomareissuista sinne ja tänne, mutta aina pitää muistaa, että itse olemme tämän asian valinneet. Koska olemme halunneet oman kodin, pihan ja muuta mukavaa, silloin täytyy olla valmis antamaan jostain muusta pois, ainakin hetkeksi ja keksimään jotain muuta tilalle. :) Nykyihminen on ehkä vähän liikaa opetettu materialismin perään.

  Ihania päiviä teille!

  VastaaPoista
 7. Kaikki vapaaehtoistyö on ilmaista ja yleensä saa ruuan päälle. Monet tapahtumat tarvitsevat vapaaehtoistyövoimaa. Kannattaa tsekata seurakunnan retket. Liftaaminenkin on ilmaista. Telttailu ei myöskään maksaa, laavuja löytyy Helsingistä Utsjoelle.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Nyt tekisi mieli lähtä pyörällä kirjastoon, napata pari kirjaa ja sitte johki järven rantaa viltin päälle lukemaan :-)
  Tosin siivoamista suunniteltu tälle päivälle, joten huomenna sitten..

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kirjoitit! Ajatukset lämmittävät sydäntäni!

Suositut tekstit