Villa Emma henkii vanhan ajan tunnelmaa

Annen ja K:n kotipaikka on viralliselta nimeltään Ylitalo. Ennen heitä samalla tontilla asui  K:n mummon sisar Emma.
-En ole koskaan Emmaa tavannut, mutta tuntuu kuin olisin tuntenut hänet. Olen kuullut hänestä niin paljon. Sukulaisilla ja kyläläisillä on hänestä paljon muistoja, Anne kertoo.

-Kummituksiin en usko, mutta tänne tontille tullessani sanoin, että mahdutaankohan me Emman kanssa samalle tontille. Jotenkin vaan minusta tuntui, että Emma oli läsnä meidän kanssa- hyvällä tavalla.
 Ja hyvin on sovittu.


Tämä paikka on alusta asti tuntunut hyvin läheiseltä, hän kertoo hymyillen. Ja kuin luonnostaan Annen ja K:n uudesta kodista tuli sitten Villa Emma. -Vähän niinkuin parempi ja komeampi  kuin onkaan, Anne hymyillen lisää-turhan vaatimattomasti kylläkin.

Villa Emman olohuoneen vanhan lipaston päällä on valokuva Emmasta ja hänen veljestään Aatesta sekä Emman juhlakengät. Ne Anne löysi samalla tontilla edelleen olevasta Emman kotitalosta, otti ne talteen,puhdisti ja nosti kunniapaikalle. Kodinhoitohuonetta somistavat Emman aikoinaan käyttämä pyykkilauta ja silitysrauta.
-Olemme sisustaneet kotia vanhan ajan hengessä, vanhaa ja uutta.

Vaaleat sekä ruskean ja harmaan sävyt, vintage-tyylinen laminaattilattia ja aidot vanhat esineet luovat kotiin hyvin rauhallisen tunnelman. Tupakeittiön rauhaa ei televisiokaan riko, koska televisiohuone on erikseen.

Oman henkensä kotiin tuovat myös leivinuuni ja puuhella, jonka kansi ja luukut ovat peräisin K:n kotitalosta. Aika vähän niissä on tulta pidetty, koska lämpimän takia ei tarvitse. Maalämpö antaa tasaisen lämmön, Anne kertoo.

Lattialla ja lipaston päällä taulun virkaa toimittavat aidot ikkunanpuitteet laseineen. Anne on ostanut ne eräältä ystävältään. Joihinkin kehyksiin Anne on maalannut lasin paikalle kuvan. Yöpöytinä palvelevat K:n kotitalosta saadut tuolit.
-Ideoita riittää ihan vitsiksi asti, Anne tunnustaa nauraen.
-Sisustamiseen ja kodin laittamiseen en väsy koskaan.

Entisöintipiiriinkin ystävät ovat Annea innostaneet.
-Mutta, olen tullut siihen tulokseen, että ei minulla kärsivällisyys riittäisi niin tarkkaan puuhaan. Ja minusta on mukava, että kalusteissa ovat vuosikymmenien aikana niihin tulleet elämän jäljet näkyvillä.

Villa Emma-blogiaan Anne kuvaa henkireiäkseen.
-Sisustusvimmasta sekin lähti alkuun. Mistä tulee itselle hyvä mieli, sitä mielellään jakaa muillekin.
-Ja tulee kotiakin laitettua sillä silmällä, että tuostapa saisinkin kuvan blogiini.

Bloggailun myötä Anne kertoo löytäneensä myös ihan uusia ihmisiä, joiden kanssa voi puhua muistakin asioista.
-Villa Emma on muotoutunutkin ehkä myös life style-bloggailun suuntaan. Kirjoitan välillä meidän omalla murteella. Persoonallisesta tyylistä olen saanut aika paljon mukavaa palautetta lukijoilta.

Anne on juuri saanut lähihoitajan opinnot päätökseen ja viettänyt menneen viikon varmasti hyvin ansaitsemaansa lomaa.
-Opiskelu Ylivieskassa vei sen verran aikaa ja energiaa, että koti on jäänyt vähemmälle. Nyt sitten olen puunannut ja järjestellyt senkin edestä, hän naurahtaa.
Kodin laittaminen ja sisustaminen ovat Annelle niin sydäntä lähellä, että hän muutama vuosi sitten haki ja pääsikin opiskelemaan sisustusneuvojan tutkintoa varten Kalajoelle.

-En kuitenkaan silloin voinut ottaa opiskelupaikkaa vastaan. Vähän myöhemmin sitten hakeuduin lähihoitajaopintoihin. Lähihoitajana saa täältäkin varmasti työtä, kun taas sisustuspuolella työmahdollisuuksia on vähän. Toiveidensa talon Anne ja K piirsivät ensin ruutupaperille. Maarit Hilliaho teki niiden perusteella sitten suunnitelmat.
-Tosi toimiva tästä tuli, Anne tunnustaa.

Seuraavaksi ovat edessä pihatyöt.
-Tämä tontti on sen verran iso tontti, että tähänhän kyllä saa vaikka mitä, Anne tuumaa - ihan selvästi sormet jo innosta syyhyten.

Kuvatekstit:
Annen ja K:n hääkuva pääsi arvoiseensa seuraan. Pienet kengät ovat K:n, isommat Emman. Ikkunankehykseen mahtuivat kuvat muun muassa Emmasta ja hänen veljestään Aatesta. Valaisimen varjostimeksi Anne löysi soman säilytyskorin.

Ikkunasta näkyy vanha Ylitalo, Emman koti. Emma Autio syntyi 1901.

Calle Aukusti on perheenjäsen ja Annen silmäterä.

Sauna on K:n suunnittelema ja ahkerassa käytössä. Saunan lauteet ovat Wihta Oy:ltä.

Pesuhuoneeseen Anne halusi Spa-henkeä. Peili ei ollut kallis, mutta tyylikkäät kehykset luovat arkeenkin ripauksen ylellisyyttä.

Vessaan tuo leveä peili ilmettä ja tilan tuntua. K teki vanhasta harmaantuvasta laudasta hyllyn, joka toimii myös valaisimien kiinnitysalustana.

Vanhaa ja uutta sulassa sovussa. Pöytä on K:n kotoa, tuolit löytyivät huonekaluliikkeestä.

Tässäpä tämä Villa Emmasta tehty lehtijuttu teillekin luettavaksi. :)

Peeäs, olettehan huomanneet toisen blogini. 

-Anne-


Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kirjoitit! Ajatukset lämmittävät sydäntäni!

Suositut tekstit